- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
- Το μουσείο ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό τη μελέτη, την ανάδειξη και τη φύλαξη των ευρημάτων του μοναδικού, σε παγκόσμια κλίμακα, απολιθωμένου δάσους της Λέσβου που εκτείνεται σε μία περιοχή 150.000 στρεμμάτων στο δυτικό άκρο του νησιού.
Το απολιθωμένο δάσος δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 εκατ. χρόνια όταν εξερράγησαν τα ενεργά, στο κεντρικό τμήμα της Λέσβου, ηφαίστεια και οι τεράστιες ποσότητες λάβας και στάχτης κάλυψαν το πυκνό δάσος που υπήρχε εκείνη την εποχή στα Δ του νησιού. Η απομόνωση των φυτικών ιστών από τις επιφανειακές συνθήκες επέτρεψε την τέλεια απολίθωση των φυτικών ιστών με αποτέλεσμα να διατηρηθούν όλα τα μορφολογικά γνωρίσματα των φυτών όπως ο φλοιός, οι αυξητικοί δακτύλιοι και η εσωτερική δομή του ξύλου. Με τη φυσική διάβρωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων, σήμερα έχουν έρθει στην επιφάνεια εντυπωσιακοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δένδρων που φτάνουν σε μήκος τα 20 μ. ενώ η διάμετρος τους πλησιάζει τα 3 μ. Το δάσος αποτελείτο κυρίως από ταξοδιειδή (taxodiaceae), προγονικές μορφές του σύγχρονου είδους σεκόια η αειθαλής (ο μεγαλύτερος φυτικός οργανισμός που έχει εμφανιστεί στη Γη και σήμερα φύεται στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών), καθώς και από πρωτοπευκιδή (protopinaceae), προγόνους του σύγχρονου πεύκου. Έχουν προσδιοριστεί, επίσης, είδη κυπαρισσιού, φοίνικα, δάφνης, κανελλοδένδρου, πλάτανου, οξιάς και σφένδαμου. Μετά το 1985, με την ανακήρυξη του ως διατηρητέου μνημείου της φύσης, το απολιθωμένο δάσος περιφράχθηκε, κατασκευάσθηκαν μονοπάτια που επιτρέπουν στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο μεγαλύτερο μέρος μίας συνολικής έκτασης 286 στρεμμάτων και να θαυμάσει τους απολιθωμένους κορμούς.
Στο νεόδμητο πέτρινο κτίριο του μουσείου, που καλύπτει έκταση 2.500 τ.μ. και μελετήθηκε ειδικά για να στεγάσει τα κινητά ευρήματα, μπορεί κανείς να δει τμήματα κορμών, απολιθωμένα φύλλα, κλαδιά, ρίζες και καρπούς από δένδρα που συγκροτούσαν το πλούσιο δάσος της Αιγηίδας πριν από 20 εκατ. χρόνια. Επίσης, μέσω οπτικοακουστικού υλικού δίνονται πληροφορίες για τα ηφαίστεια της Λέσβου και για τα οικοσυστήματα και το φυτικό πλούτο των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την επιστημονική εγκυρότητα του τμήματος περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Απολιθωμένος κορμός δέντρου, με ύψος 4,5 μ., στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.
Αποτύπωμα απολιθωμένου φύλλου σκλήθρου σε πυροκλαστικό πέτρωμα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στον οικισμό Σιγρί.
Κορμός απολιθωμένου δέντρου στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.
Dictionary of Greek. 2013.